מאת: רייצ'ל מונטיפיורי
לפני 20 שנה- יין לבן בארץ- כמעט לא נחשב ליין. רוב צריכת היין הייתה של יינות אדומים ומי שביקש כוס יין לבן בארץ – נחשב לפחות מתוחכם..
היום היוצרות התהפכו ובגדול!
הקיץ הלוהט בפתח, יש שיאמרו שהוא כבר לגמרי כאן ובגדול, ואנחנו נהנים לראות שמפניירות שופעות קרח עומדות בין השולחנות בגאון ויין לבן וצונן מבצבץ מתוכן.
בכל שנה לקראת חג השבועות, היינות הלבנים והוורודים תופסים את מרכז הבמה.
אבל מה עם קצת אדום? שהוא בעצם קצת כמו לבן? הטוב משני העולמות.
מעבר ללבן ורוזה: אפשרויות יין מפתיעות לשבועות
במשבצת הנפלאה הזאת יש יינות אדומים רעננים, מעוררים, אך גם מעט חצופים;
ישנם מספר פרמטרים שיובילו אל דרך המלך: זן הענבים, האקלים והאדמה (הטרואר) ואופן הייצור.
זן ענבים כמו פינו נואר, זן שאוהב אקלים קר יותר, זן מפונק עם קליפה דקיקה ועדינה, מה שהופך אותו למועד יותר למחלות וריקבון. אך, כאשר הוא נבצר במועד הנכון אפשר לייצר ממנו יין עם אחוז אלכוהול נמוך, עסיסיות נפלאה של פירות אדומים, צלילות מהפנטת, כזאת שתרצו לקפוץ ראש לתוכה וחומציות בלתי מתפשרת. השימוש בחביות עץ אלון היא רק כ"תיבול משני" על מנת לא למסך את האופי והרעננות של היין. נבחר להשתמש בחביות עץ גדולות יותר או חביות משומשות. ישנה גם אופציה לוותר על השימוש בחבית לחלוטין. יש סטיגמה "מיושנת" שיין שהתיישן בחביות עץ הוא יותר איכותי. אמירה זאת רחוקה שנות אור מהאמת. השאלה הנכונה לפני שקונים או פותחים בקבוק יין צריכה להיות:
"איזה יין בא לי לשתות היום?"
זן ענבים אדום נוסף, קצת יותר בועט הוא גרנאש. זן שמניב יינות בעלי צבע אדום בוהק, ארומות פרי טיפוסיות לזן הגרנאש הן: דובדבן חמוץ, תות שדה ופרחוניות מתובלת.
זהו זן שמציג את כל מה שאתם אוהבים ביין האדום האהוב; עומק, עוצמה וחוצפה. ומנגד או יותר נכון לומר בהרמוניה מוחלטת יש רעננות וקלילות נעימה, יינות מזן הגרנאש הם מהיינות שיגרמו לכם לסיים את הבקבוק מהר מדיי ותופתעו: "מה כבר נגמר!?".
כמובן שיש לנו יינות לבנים נהדרים שהם בעלי פרופיל טעמים עשיר ועמוק ושלא מתפשר על עמוד השדרה הרענן והאיתן. נאמר, יין לבן שהוא קצת אדום? תחפשו יינות שמיוצרים מזנים כמו שנין בלאן, ויונייה ואפילו ריזלינג יבש ובמקרה הזה דווקא מומלץ שיהיה להם קצת זמן איכות עם חבית עץ.
קריניאן לבן: החידוש הבלעדי של יקב ויתקין
מה עם האופציה לשתות יין לבן מזן ענבים אדום? כבר שנים שייננים מיצרים יינות לבנים נפלאים מזני ענבים אדומים. זה מתחיל בתהליך הייצור ביקב, כאשר הענבים מגיעים למכונת הריסוק (קראשר) אשר מועכת בעדינות יתרה את הענבים וגורמת רק לשבירת הקליפה, פעולה זו גורמת למיץ הענבים לזרום. זמן ההשריה של הענב עם הקליפה הוא מה שיגדיר את עוצמת צבע היין. כלומר אם היינן יפריד בין התירוש הצלול לקליפה באופן מידי, צבע הנוזל לא יושפע מצבע הקליפה. כך חברים נולד יין לבן מענבים אדומים.
אנחנו ביקב נרגשים להוציא לעולם יין יחיד ממינו בארץ- קריניאן לבן. התוצאה יוצאת דופן, יין לבן יבש מענבי קריניאן שחור הנותן ביטוי חדש ומופלא לזן הנהדר הזה:
רענן עם חדות נהדרת, עם ביטוי טהור של הדרים ופרות לבנים, אופי פירחוני וארומטי. כשיקבל מעט אוורור ויתחמם בכוס הוא יחשוף אופי עמוק יותר עם מרקם נהדר.
אז לצד הגבינה הישראלית, הגבינה הטבעונית, הפשטידה או עוגת הגבינה העשירה, אנחנו ממליצים לשתות מגוון רחב של יינות:
לבן שהוא לבן, או אדום עדין ורענן כמו לבן, לבן מאדום Blanc de noir או אולי אפילו ורוד שהוא קצת מהכל.
לחיים!